Svart september

Av Liv Mildrid Gjernes

Om kunstverket

Bakgrunn/utdannelse: Liv Mildrid Gjernes (født 1954 i Lunde, Telemark) er utdannet ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design, institutt for møbel og rom, i Bergen. Hun bor og arbeider i Eidsfoss i Vestfold. Hennes hovedinteressefelt er utsmykking med farger og former i rom.

Utstillinger: Separatutstillinger i perioden 1986-2009 i blant annet Søgne gamel Prestegård, Ibsenhuset Skien Kunstforening, i Tønsberg, Jæren, Lillehammer, Oslo, Drammen, Bergen, Moss, Stockholm og Odense. Gruppeutstillinger og vandre utstillinger blant annet i Tyskland, USA, Kina, Korea, India, Russland, Italia og Japan, samt flere steder i Norge. Hennes verker er kjøpt inn av institusjoner som Skien kommune, Norsk kulturråd, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Statens konstråd i Sverige og Kunstindustrimuseet i Oslo. Gjernes har hatt utsmykkingsoppdrag for en rekke kommunale og fylkeskommunale bygninger i Norge. Hun ble også engasjert av regjeringen for å lage deres offisielle gave til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn da de giftet seg i 2002.

Kunstneren om "Svart September": "Jeg har forsøkt å lage et enkelt og samlet utvendig uttrykk. Konstruksjonen er så solid at dørene skal kunne åpnes og lukkes av alle, uten å bli ødelagt. Det utvendige skulpturelle uttrykket forutsetter at dørene holdes lukket. Det er svært viktig, jeg ser det som den enkeltes personlige intime opplevelse å åpne opp, se inn og lukke igjen eter seg. Slik gjør en jo både med mennesker og gjenstander ellers i livet - en etterlater ikke dørene åpne!

Ideen er knyttet til naturen. På én måte høsten som kommer med sitt mørke, og med minnene om sol og varme. På en annen måte det indre mørke som kan dukke opp. I mine skap forsøker jeg å finne et uttrykk for den menneskelige. For det kroppslige og sensuelle.

For øvring ser jeg det som viktig at folk selv tør å oppleve det de ser, for det finnes ingen fasit!"

Relaterte artikler